Jag har en effektiv och snabb metod för att skapa mina yogaklasser, när jag väl har bestämt vad klassen ska handla om. Oftast går det bra att komma på ett ämne eftersom jag utgår från mig själv och vad jag behöver för dagen, och sedan omvandlar det till något jag vet även kan hjälpa mina deltagare. Exakt hur jag gör när jag utgår från mig själv, och varför jag tycker att även du ska göra det, skrev jag om i inlägget 3 anledningar till att utgå från dig själv när du skapar en yogaklass. Ibland tar det dock stopp ändå. Jag kommer inte på en enda sak jag kan använda som tema för min yogaklass. I alla fall inte något jag har lust med. Känner du igen dig? De där dagarna när ingen idé lockar, inget tema känns intressant och vad du än kommer på så tänker du att ”deltagarna tycker inte det är roligt” eller ”men det där har jag ju nyss gjort”. Även om du egentligen vet att dina deltagare brukar uppskatta det du gör och de flesta kommer inte ihåg vad du har gjort eller inte och dessutom gillar deltagare upprepning, ändå så känns det inte bra. Får du den känslan ibland när du ska skapa en yogaklass?

Jag vet att när jag väl får ihop en klass så blir det nästan alltid bra i slutänden, men när jag har den känslan tar det så lång tid och känns besvärligt att komma igång. Därför tänkte jag i dag ge dig tre snabba förslag till din nästa yogaklass som du kan ha på lager och ta fram och använda den där dagen när du inte har en aning om vad du ska skapa för yogaklass och inget tema känns bra nog.

Dina backuper

När ingenting känns riktigt kul att göra och inte en enda vettig idé dyker upp så kan det vara skönt att ha några backup-klasser som du kan dra fram ur rockärmen och skruva lite på för att ändå kunna leverera till dina deltagare. Du kanske inte jublar över backuperna heller, men du vet att de funkar och du kan spara din energi och behöver inte pressa fram en kreativitet som bara inte finns just nu. Förhoppningsvis har du ett gäng egna klasser du kan damma av för sådana tillfällen, men problemet är ofta att har du en sådan där dag när inget känns bra så känns antagligen inte någon av dina tidigare klasser bra heller. Så är det i alla fall för mig. Och då kan räddningen vara att plocka nåt från någon annan, eftersom det bryter mönstret och kanske släpper lite på pressen också. Så här ska du få X snabba förslag på yogaklasser av mig som du kan använda dig av. Det är inte färdiga yogaklasser, utan teman, ramar och idéer som förhoppningsvis hjälper dig att tänka i nya banor och inte bli kvar där du kört fast.

Använd enbart ett rörelseplan

1. Gör en klass där du använder dig av enbart det sagittala rörelseplanet. Jag hoppas att du som yogalärare har koll på de tre olika rörelseplanen, frontalplanet, horistontalplanet och sagittalplanet. Känner du dig osäker på det här så kan du läsa inlägget Tre olika typer av yogaklasser du kan skapa, där jag har förklarat de tre planen lite närmare, men kort sagt är sagittalplanet rörelser framåt och bakåt och innebär flexion och extension i kroppens olika leder. Exempel på positioner och rörelser är framåtfällning, planka, nedåtgående hund, högt utfall, stolen, kliva fram/bak… Du får själv bestämma om du ska vara så petig att armarna måste gå framför kroppen upp och ner, eller om det är okej att svepa armarna ut åt sidorna som en cirkel. Alla typer av rörelser där du kliver isär eller för ben och armar ut åt sidorna går bort, du kan inte använda någon typ av rotation oavsett om det är i ryggraden, en arm eller ett ben. Utmaningen för dig blir alltså att sätta ihop en sekvens där du inte kan använda så vanliga positioner som trädet, krigare 2, triangeln, utsträckt sidoposition. Tar du utmaningen? Du skulle göra mig väldigt glad om du hörde av dig och berättade om du testar och hur det gick. Du når mig enklast på mail eller DM på Instagram.

No hands

2. Sätt ihop en klass där du aldrig, eller ytterst sparsamt har händerna i golvet. Kanske är du som många andra yogalärare och hamnar ibland slentrianmässigt i att slänga in lite för många vinyasor och chaturangas, både mellan höger och vänster sida och mellan olika delar av sekvensen eller bara för att fylly ut när du inte vet vad du ska göra i stället. Don’t get me wrong, inget ont om vinyasor och chaturanga – jag älskar dem och tycker att de är viktiga, verkligen fyller ett syfte. Men som med allt annat kan det bli för mycket av det goda, speciellt om det går på rutin och inte alltid är så genomtänkt. Och du vet hur det är, att gå på rutin kan verkligen vara den värsta kreativitetsdödaren. Så om du normalt alltid använder dig av vinyasor för att byta från höger till vänster sida och ta dig upp och ner från golvet, så behöver du antagligen tänka till ordentligt och i helt nya banor om du helt plötsligt inte får ha händerna i golvet alls, eller så lite det bara går. Så hur kan du göra övergångar utan att ta dig ner på golvet och byta sida genom att kliva fram med andra benet från nedåtgående hunden? Kliv bak med en fot från Tadasana, framåtfällning eller stolen till ett högt utfall eller Krigare 1. Gör trädet och behåll det lyfta benet i utåtrotation och kliv direkt tillbaka till Krigare 2. Kom ner till sittande genom att göra Krigare 3 eller stående split och korsa det lyfta benet bakom, direkt in i sittande vridning, därifrån kan du göra andra sittande positioner eller ta dig ner på mage eller rygg. Ta dig upp igen samma väg om det går eller kom ner på rygg och när du är klar där, dra dina knän mot magen och gunga fram och tillbaka några gånger för att sedan rulla upp till stolen eller hela vägen till Urdva hastasana. Självklart kan du och dina deltagare ta hjälp av händerna när och om de behöver, t.ex. för lite extra styrka eller hjälp med balans, kanske när de ska ner till sittande eller liknande och du kan så klart komma ner på alla fyra och vila i barnet vid behov. Du sätter reglerna. Ju mindre du har händerna i mattan, framför allt med vikten på händerna, desto mer behöver du utmana dig själv att tänka i nya banor och skapa en annorlunda yogaklass. Sedan väljer du själv om du håller dig till regeln helt eller delvis, om den gäller hela klassen eller om du värmer upp och varvar ner mer traditionellt och sedan utmaningen under själva sekvensen, huvuddelen av passet.

Peak position

3. Lotta fram en peak position. Jag kan sätta ihop en klass där jag sekvenserar mot en peak position i sömnen. Känner du likadant? Annars är det här något jag lätt kan lära dig i min kommande sekvenseringskurs 3 steg till att skapa yogaklasser snabbare och enklare. Just nu kan du skriva upp dig på intresselistan till kursen för att vara först med att få information när kursen släpps och få ett riktigt bra pris. Läs mer på vinyasaplay.se/kurs. Men för mig känns det verkligen enkelt att välja positioner som smart och på ett lekfullt sätt preppar inför en viss position, och sätta ihop dem i en logisk och smidig ordning till en skön sekvens. Ibland är problemet att jag inte kan välja vilken position jag ska ha som peak pose, för ingen position lockar. Du vet de där dagarna när hjärnan går ”Bryggan? Tråkigt, Duvan? Fy vad trist! En armbalans kanske? Nej, inte kråkan nu igen..” Känner du igen det? Skriv upp alla tänkbara peak positioner på varsin liten lapp och sedan drar du bara en av lapparna och oavsett vad det blir så kör du på det. Har du precis jobbat mot en peak position i någon av dina senaste klasser kan du förstås lägga undan den lappen om du inte vill upprepa det igen. Å andra sidan kan det vara väldigt bra för dina deltagare att få upprepa en position som de jobbat med nyligen eftersom det ökar sannolikheten för att de ska lyckas, om det är en position de inte riktigt fixat tidigare. Genom att göra om något liknande inom kort så får dina deltagare en ny chans att sätta tekniken eller hitta modet som gör att de faktiskt kommer längre än förra gången.

Våga återanvända

Bortsett från de här tre tipsen på hur du kan skapa en yogaklass när det känns som att du varken kan eller vill komma på någonting alls, så är mitt allra bästa råd till dig för sådana tillfällen att återanvända en klass du gjort tidigare. Jag hoppas att du skriver ner dina yogaklasser när du skapar dem och inte bara har dem i huvudet. Gör du inte det tycker jag absolut att du ska börja. Sedan hur du vill göra, om du vill skriva positioner och övergångar ord för ord, ritar streckgubbar, kanske en kombination av att skriva och rita eller om du hittar nåt annat smidigt system det är upp till dig, men gör det. Jag skriver alltid, eftersom jag inte kan rita, inte ens streckgubbar, ord är min grej. Du får hitta din grej. Det finns flera anledningar till att skriva ner dina yogaklasser när du skapar dem, kanske kommer det ett blogginlägg längre fram där jag tar upp olika varför, men en av anledningarna är så klart att med tidigare klasser nedskrivna så har du ett stort bibliotek av klasser som du kan gå in när du behöver och välja en klass. Ibland kanske det är just för att du har idétorka och inte kommer på vad du ska göra, ibland kanske du har ont om tid och inte hinner skapa nytt. Det kan så klart även vara att du helt enkelt har skapat en riktigt bra klass, ja troligen flera, och visst vore det slöseri att inte använda den eller dem igen då? Det finns ingen anledning till att göra om jobbet från början varje gång. Upprepning brukar uppskattas av deltagarna. Jag har skrivit det i andra blogginlägg tidigare och kommer säkert göra det många gånger till men det är en bra grej att upprepa sig, att leda samma yogaklass flera gånger. Deltagarna lär sig mer om de får chans att göra samma sak flera gånger, och du kommer antagligen att leda klassen bättre ju fler gånger du gör det. Du förbättrar dina instruktioner, blir mer avslappnad när du känner dig säkrare på sekvensen och kan vara mer lyhörd och uppmärksam på dina deltagare. Så fram för att återanvända mer, särskilt när det tar emot att skapa nytt.

Hör gärna av dig och berätta vad du tyckte om det här inlägget eller vad du själv har för knep för att få igång kreativiteten de dagar det är lite trögt. Gillade du mina tips? Jag skulle bli jätteglad om du testar något av dem och sedan hör av dig och berättar hur det gick och vad du tyckte. Funkade det? Blev klassen bra? Var det till hjälp? Tycker du att det är svårt att sekvensera och känner att du behöver mer hjälp i att skapa yogaklasser så läs mer om kursen 3 steg till att skapa yogaklasser snabbare och enklare och anmäl dig till intresselistan. Det är så klart inga förbindelser att anmäla intresse men om du står på intresselistan så tillhör du de första jag hör av mig till när jag öppnar anmälan till kursen och du kommer att få unikt erbjudande att anmäla dig när det är dags.

Tack för att du har läst det här och lycka till med dina yogaklasser!