• Du försöker ha med allt i samma klass
  • Du vill för mycket
  • Du skapar helt nytt varje gång

Tre misstag du kanske gör när du skapar dina yogaklasser är att du försöker ha med allting i samma yogaklass; att du vill för mycket; och att du skapar helt nytt varje gång. Det här är tre vanliga misstag bland yogalärare som skapar egna klasser. I dag tänkte jag prata om vad som är problemet, varför det här är misstag och hur du kan göra i stället.

Misstag nummer ett är att du försöker ha med allt i samma yogaklass. Det finns så många smarta, sköna, roliga och effektiva positioner i yogan. Så mycket olika saker som yoga kan vara bra för. Saker du kan förbättra. Yoga kan användas både för att bli starkare för att bli rörligare. Du kan jobba med bakåtböjningar, höftöppnare, armbalanser, inversioner som handstående eller huvudstående, balansövningar, framåtfällningar osv. Problemet när du försöker stoppa in allting i samma yogaklass är dels att det tar alldeles för lång tid, eller blir stressigt för att allt måste gå väldigt fort för att hinna med och att det blir väldigt rörigt för dina deltagare. Det saknas en röd tråd och ett tydligt syfte med just den yogaklassen och deltagarna kommer antagligen inte hinna få effekt av någonting du gör, även om du har de bästa intentioner och en massa smarta positioner och övningar som var för sig har olika bra effekter. Antagligen kommer du inte heller få ett bra flyt i klassen när du försöker stoppa in en massa olika positioner som inte passar så bra ihop med varandra.

Du kan dela upp yoga på många olika sätt, och jobba med olika ämnesområden och kategorier. Oavsett hur du väljer att göra indelningen så ser jag att det finns en klar fördel med att välja ett ämne eller område i taget och fokusera på det, till exempel bakåtböjningar. Gör du det så kommer din yogaklass upplevas logisk och tydlig av dina deltagare, och med ett klart syfte för klassen så kan du göra övningar och positioner som bygger på varandra och lätt går att sätta ihop i en sekvens eftersom de passar bra ihop.

Misstag nummer två är att du VILL för mycket. Det hänger delvis ihop med det första misstaget, att försöka få med allt i samma klass men här tänker jag mer på vad du vill uppnå med yogaklassen. Om du vill att din yogaklass ska passa både en före detta elitgymnast, en stel kontorsråtta med svaga axlar, en rastlös tonåring som vill att allt ska gå lika fort som det senaste tv-spelet och en heltidsarbetande trebarnsmamma som bara vill få en stund för sig själv så gör du det onödigt svårt för dig. Och om du i samma klass vill lära dina deltagare att stå på händer, få mjukare och rörligare höfter OCH lära sig en andningsövning för bättre fokus innan de får slappna av i en härlig Yoga Nidra för att få bättre sömn så ger du dig själv en omöjlig uppgift. Ja, jag överdrev en aning här för att få fram min poäng, men det är vanligt att vi yogalärare tänker på alla olika typer av människor som skulle kunna ha nytta av yoga och alla olika saker yoga kan vara bra för och så gör vi vårt bästa för att förmedla allt på samma gång. Vilket så klart leder till att vi inte får fram någonting av det riktigt bra.

Det tredje och sista misstaget många yogalärare gör är att skapa nytt varje gång. De tror att de måste ha en ny sekvens och ett nytt tema varje klass. Tillhör du de som vill skapa nytt varje gång lägger du antagligen ner ganska mycket tid på att förbereda dig för dina yogaklasser. Att skapa nytt behöver inte vara fel i sig, men att skapa bra yogaklasser tar en hel del tid, som du säkert märkt och tid är inte alltid det en yogalärare har mest av. Om vi ska skapa nytt, testa och öva in är det risk att vi kör slut på oss själva, både fysiskt och mentalt. Speciellt om du som många andra yogalärare, vill öva in dina klasser innan du ställer dig framför deltagarna, eller åtminstone testa dem några gånger så att du har koll på sekvensen, vet vad du ska säga och har bedömt hur fysiskt utmanande det är för deltagarna. Tidsbrist kan göra att du skapar yogaklasser som är av lägre kvalitet och trötthet kan göra att du inte orkar leverera dina klasser på ett så bra sätt som du egentligen kan. Du är inte riktigt fokuserad, skärpt och närvarande, kanske även seg och trött i kroppen. Poängen är att du inte BEHÖVER skapa nytt varje gång. De flesta deltagare både behöver och uppskattar upprepning. Det gäller faktiskt allt i livet att vi mår bra av och behöver göra samma sak flera gånger, det är så vi lär oss och blir bättre. Upprepning av det som är välbekant och tryggt gör att dina deltagare lättare kan komma in i flow, vara fokuserade, tänka mer på tekniken och få bättre kontakt med sig själva, fokus på andningen osv. Och gäller det att bli starkare är det nödvändigt att göra samma sak flera gånger. Vi kan ju inte gå till gymmet och köra bänkpress en gång och sedan tro att vi ska kunna lägga på mer vikt nästa gång. Och oftast skulle jag säga att deltagarna ändå inte kommer ihåg exakt vad du har gjort tidigare, om du inte upprepat exakt samma klass väldigt många gånger. I de flesta fall blir ju klassen inte en exakt kopia av tidigare klasser ändå, även om du har samma tema och gör samma positioner i samma ordning. Du säger olika saker, håller positioner olika länge, kanske ger du olika förslag på alternativ till en position, och inte minst kommer deltagarna in med olika förutsättningar utifrån dagsform och får därför en annan känsla. Självklart behöver du som yogalärare komma med nya klasser ibland och variera dig med olika teman och olika positioner, men det finns klara fördelar med att upprepa samma klass mer än en gång, så släpp pressen på dig själv att du alltid måste hitta på nytt till varje klass.

Det finns så klart andra misstag du kan göra när du skapar yogaklasser men det här är tre vanliga misstag som jag ser och hör att många yogalärare gör. Kanske är du en av dem som kan bli en ännu bättre yogalärare genom att undvika att göra just dessa misstag?

I höst kommer min kurs i hur du snabbare och enklare kan skapa fantastiska yogaklasser som dina deltagare kommer att älska. Du kan redan nu anmäla intresse för kursen på vinyasaplay.se/kurs. Det är helt utan förbindelser men om du skriver upp dig på intresselistan kommer du få information om när kursen släpps först av alla och chans att boka dig till det allra bästa priset. Gå in på vinyasaplay.se/kurs redan i dag.