Vad är din största utmaning med att vara yogalärare? Svaret på frågan beror förstås på många saker. Vem du är, din personlighet, utbildning och erfarenhet – både i hur länge du varit yogalärare och hur många klasser du hållit för hur många deltagare, vilken miljö osv. Vilken typ av yoga leder du och vad har du för deltagare? Det kan också hänga ihop med andra saker från ”livet utanför yogan”, familj och barn, om du har ett annat jobb, hur och var du bor. Vem du är som person styr hur lätt eller svårt du har för olika saker och det kommer så klart spela in i vad som blir just DIN största utmaning. Enligt en undersökning jag har läst finns det ändå några saker som återkommer och som verkar vara gemensamt för många yogalärare och det tänkte jag ta upp i det här blogginlägget.
Oavsett om du är helt ny som yogalärare eller hållit på ett tag så håller du säkert med mig om att det är fantastiskt att vara yogalärare, men att det finns en hel del utmaningar. Enligt en undersökning som AQ analys gjorde för ett par år sedan var det tre saker som stack ut när över 100 yogalärare svarade på frågan vad deras största utmaning som yogalärare var
- Tid för förberedelse
- Inspiration och variation
- Tema och att ha en röd tråd
Känner du igen dig i de här tre utmaningarna och håller du med om dem, och ordningen de kom i? Över 100 yogalärare som besvarade undersökningen menade alltså att den allra största utmaningen som yogalärare är att få tillräckligt med tid för att skapa och förbereda sina yogaklasser, särskilt de som har ett annat jobb på heltid eller deltid och som har familj och barn, med allt vad det innebär. Näst störst utmaning var inspiration till att komma på och skapa sina yogaklasser, och att variera klasserna så att deltagarna både känner igen sig och får lära sig nya saker i en bra balans. Därefter att hitta på ett bra tema till varje klass och känna att det finns en genomgående röd tråd i allt från positioner, fysiska utmaningar, filosofiska tankar och idéer du kanske vill dela, musik m.m.
Håller du med mig om att de här tre utmaningarna hör ihop väldig mycket? Det ÄR en utmaning i sig att hitta tillräckligt med tid för att skapa och förbereda sina yogaklasser om du har ett annat jobb där du tillbringar mycket av din vakna tid, och när du väl kommer från jobbet så ska det städas och tvättas, handlas och lagas mat… Kanske har du barn som håller på med någon sport eller annan fritidsaktivitet och behöver skjutsas och hämtas vilket kan ta större delen av din lediga tid. Men om du samtidigt tycker det är svårt att hitta inspiration, och utmanande att variera dina klasser på ett bra sätt, samtidigt som du kämpar med att komma på och hålla ett tema i en klass, då kommer det där klass-skapandet bli ännu jobbigare och ta ännu mer tid. Och du vet säkert hur svårt det är att få fram inspiration på beställning, speciellt när du känner dig stressad över att ha lite tid. Och så blir det en ond cirkel.
Alla tre utmaningar som hamnade högst på listan i den här undersökningen handlar enligt mig om sekvensering ur olika perspektiv och det tycker jag är superintressant, eftersom sekvensering är ett av mina favoritämnen.
Det här också några av de saker den här bloggen kommer att handla om. Hur det är att vara yogalärare, i stort och smått. Både glädjeämnen och utmaningar. Ett forum för att kunna diskutera sånt som ligger mig varmt om hjärtat och kunna dela med mig av det som jag är bra på som inte kommer lika naturligt för dig men även på ett varmt och öppet sätt lyfta sådant som är jobbigt eller utmanande, eller bara situationer och händelser vi yogalärare råkar ut för som du som yogalärare känner igen dig i, men som du inte kan dela med dina nära och kära (om de inte är yogalärare också) för de skulle inte förstå vad du menar, eller varför du blev glad när en av dina deltagare kom fram efter en klass och berättade hur hen började gråta under avslappningen. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om bloggen och kom med förslag på ämnen du vill att jag tar upp.
VARMT välkommen till den här bloggen!