Något många yogalärare kämpar med, eller tycker är en utmaning, är att variera sina yogaklasser. Jag brukar prata om fördelen med att upprepa sina yogaklasser, att det är bra både för dig som yogalärare och för dina deltagare. Men vi är många som vill variera oss och det vill jag också. Det är ingen motsättning däremellan. Det finns poänger med att lära ut samma klass flera gånger, och som yogalärare vill man variera sig. Annars skulle du ju lära ut samma klass VARJE gång. Men jag vet att variation kan vara svårt, så det tänkte jag ge lite tips på i det här inlägget.
Det här med variation kan vara knepigt. Hamnar du lätt i ett mönster och leder ungefär samma yogaklass varje gång? Det går mest på rutin och du fastnar i vanor av vilka positioner och övergångar du lär ut. Som du vet är det inga fel med att upprepa sig som yogalärare och lära ut samma klass flera gånger, men här tänkte jag ge några enkla tips på hur du kan variera dig när du vill, utan att börja från scratch varje och skapa något helt nytt för det.
Varierar du dig i dag genom att ha olika teman, olika fokus för dina yogaklasser? T.ex. att du varvar olika kategorier eller områden du jobbar med i dina yogaklasser. Själv tänker jag att en yogaklass kan vara inom någon av följande kategorier:
- Bakåtböjningar
- Armbalanser
- Inversioner
- Framåtfällningar
- Höftöppnare
- Rotationer
Det går så klart att dela in det på fler sätt eller i andra kategorier. Balanspositioner skulle t.ex. kunna vara en egen kategori, eller så kan de ingå i någon av de kategorier jag räknade upp, beroende på vilka övriga fysiska krav den innebär.
Det säger sig självt att en yogaklass där du jobbar med bakåtböjningar kommer att vara annorlunda och innehålla andra positioner än en klass där du fokuserar på höftöppningar. Åtminstone borde de skilja sig åt, utöver själva huvudpositionen eller -positionerna, under förutsättning att klassen är uppbyggd på ett smart och logiskt sätt för att verkligen guida deltagarna dit du vill. Det är inte där problemet med variation ligger, utan kanske snarare att du känner att du vill ha variation inom respektive kategori. Annars är mitt allra första tips på variation för dina yogaklasser att faktiskt börja jobba med kategorier och ha olika fysiska fokus i dina klasser. Sluta tänk att du ska ha med lite av allt och göra det mesta varje gång. Bestäm ett syfte för dagen och håll dig till det. Troligtvis har du deltagare som kommer på dina klasser varje vecka, eller t.o.m. flera gånger i veckan. De behöver inte ”lite av allt” varje gång. Du måste inte ge dem någon bakåtböjning, någon upp och ner position, någon rotation osv. Det är okej att hålla sig inom höftöppnare och i stället gå djupare där ena veckan, och då skippa både bakåtböjningar och rotationer helt, för att göra mer av dem en annan gång. Ja, kroppen mår bra av och behöver varianter av olika typer av rörelser, men inte nödvändigtvis på samma gång. Det är lite som att det finns en mängd olika näringsämnen, vitaminer och mineraler din kropp behöver för att fungera optimalt, men du behöver inte äta dagsdosen av varje ämne vid varje måltid, kanske inte ens varje dag för vissa ämnen, utan det handlar om vad du får i dig totalt, regelbundet över tid. Vid ett mål kanske du äter något som innehåller mycket kolhydrater. Det är inget problem om du får i dig mer protein nästa gång du äter. Det gör inget om lunchen inte ger dig så mycket vitaminer för att du skippar grönsaker om du äter desto mer till frukost och middag. Samma sak gäller yoga och all annan träning. Du kan hjälpa dina deltagare att få en allsidigt tränad kropp och bli bättre på en stor variation av olika yogapositioner genom att välja att göra en sak i taget. Så det är mitt första och enklaste tips för att faktiskt få större variation på dina yogaklasser om det är vad du vill. Våga göra en sak i taget och fördjupa dig i den i stället. Sluta försöka få med allt i samma klass utan tänk snarare att om du ger dina deltagare bakåtböjningar ena veckan och inversioner nästa, då kan de få mer av varje än om du försöker få med båda i samma klass, eftersom det tar tid att förbereda och bygga upp för båda delarna
Du får gärna höra av dig till mig på mail, eller kanske DM på Instagram och berätta om svårigheten för dig att variera dig handlar om just att du försöker få med allt varje gång. Berätta om du tycker det blir lättare för dig att variera dig om du börjar dela upp dina klasser i olika kategorier.
Men kanske är din svårighet i stället att variera olika klasser när du sekvenserar i samma kategori och kanske mot en och samma peak position. Om du redan i dag skapar yogaklasser inom olika kategorier kanske det du är trött på och vill ha hjälp med är större variation inom kategorierna. Upplever du att du följer exakt samma mönster och leder dina deltagare samma väg varje gång du jobbar med bakåtböjningar och du gör alltid precis samma positioner i samma ordning som ska leda fram till en viss peak position inom den kategorin?
I så fall är mitt första tips för att du ska känna att du kan variera dina yogaklasser mer, att bredda din repertoar av olika positioner som du faktiskt kan sekvensera mot som peak positioner. Och att du även inom en kategori, t.ex. bakåtböjningar, kan dela upp olika positioner i grupper utifrån deras fysiska krav eller förutsättningar. För även om alla bakåtböjningar har likheter i att de är just bakåtböjningar så kräver vissa bakåtböjningar stor höftextension och i andra har det inte lika stor betydelse. En del bakåtböjningar förutsätter stor rörlighet i axlarna medan det i andra inte spelar så stor roll. Ibland är det stor flexion i axelled som krävs och i andra fall extension. Så ju fler sådana detaljer du kan snöa in på och fördjupa dig i, desto större variation kommer dina yogaklasser att få utan att du ens behöver tänka på att variera dig, eftersom du automatiskt kommer att välja olika positioner för att förbereda dina deltagare på bästa sätt för just det du har valt som syfte för den specifika klassen.
Här tänker jag att du redan har fått den optimala formeln för att kunna variera dina yogaklasser hur mycket som helst, speciellt om du lägger till att du kan kombinera varje fysiskt tema du med ett antal filosofiska teman. Kombinationerna blir nog oändliga. Men jag vill ändå avsluta det här inlägget med ett snabbt, superenkelt sätt att variera dina yogaklasser på.
Välj en klass att utgå från. En klass du gillar och tycker funkar bra, men som du är lite trött på. Det känns tjatigt att leda den för du har gjort det så många gånger. Vad är syftet med den yogaklassen? Ska den leda till en viss position? Titta på vilka viktiga positioner du har med för att förbereda för din peak position. Kan du byta ut två eller tre av de förberedande positionerna mot andra positioner som uppfyller samma syfte? Som exempel skulle du kunna byta ut Ardha hanumanasana, halv split mot Parsvottanasana, pyramid, om ditt syfte är asymmetrisk förlängning av hamstrings. Gör på samma sätt med två eller tre positioner för att få variation. Fundera sedan över om du kan byta ordning på några av positionerna, eller en sekvens. Vissa positioner är lämpligare som uppvärmning och andra positioner behöver komma senare i klassen för att de kräver en mer uppvärmd kropp, det ska du så klart inte kasta om. Andra positioner är inte lika viktigt, då kan du byta ordning på en del av dem. Och bara för att en position fungerar bra tidigt, som uppvärmning, finns det inget som säger att den inte fungerar bra även mitt i eller mot slutet, däremot är det smart att inte välja de mest avancerade positionerna tidigt i klassen. Så titta på om du kan byta ordning på några positioner. Slutligen, byt tempo och/eller antal du gör. Om du vanligtvis håller ett långsamt tempo och gör en position, sedan nästa och sedan nästa i ett jämnt flöde i dina sekvenser, testa att öka tempot en aning och upprepa två positioner fram och tillbaka flera gånger efter varandra. Eller tvärtom.
Gör du de tre sakerna i samma klass, alltså byter ut 2-3 positioner mot andra som uppfyller samma syfte, kastar om ordningen på en del positioner där det fungerar och ändrar tempo och antal av positioner och övergångar, då kommer det att kännas som en helt annan klass än den du utgick från, både för dig och för dina deltagare. Det lovar jag.
Jag skulle bli jätteglad om du hör av dig till mig och berättar om det här inlägget har hjälpt dig att variera dina yogaklasser mer. Du kan kontakta mig via DM på Instagram eller mail. Det är verkligen kul för mig att få höra vad just du tycker och om du har nytta av min blogg. Och tycker du att bloggen är bra, hjälp mig gärna att sprida den till fler genom att dela länken till det här inlägget till dina yogalärarkollegor, kanske via stories på IG så fler hittar till den. Och snälla, tagga mig i storyn i så fall, @vinyasaplay, så får jag se vem du är som läser, det vore så roligt. Jag skulle verkligen bli grymt tacksam för det. Lika tacksam som om du hör av dig till mig och berättar vad du tycker om bloggen. Det är ju för din skull jag skapar de här inläggen. Så har du tips eller önskemål på saker du vill att jag ska ta upp i bloggen så hör av dig.
Vill du lära dig mer om hur du snabbare och enklare kan skapa fantastiska yogaklasser så kan du redan nu anmäla intresse för min sekvenseringskurs som kommer i höst. Gå in på vinyasaplay.se/kurs. Att anmäla dig till intresselistan är helt utan förbindelser men gör du det kommer du att få information om när kursen släpps först av alla och chansen att boka dig till det allra bästa priset.