Nyligen delade jag ett inlägg på Instagram med sex saker jag önskar att jag hade vetat innan jag började skapa yogaklasser. Här tänkte jag utveckla mina tankar lite mer, framför allt tänkte jag att det skulle handla om att vara yogalärare rent allmänt, inte bara om att skapa yogaklasser. Saker jag önskar att jag hade haft koll på eller förstått innan jag blev yogalärare och som hade hjälpt mig om jag hade vetat när jag var ny. Kanske känner du igen att du hade ett gäng sådana saker som du trodde innan, eller när du var ny som yogalärare som du sedan insåg höll dig tillbaka i onödan. Eller så är du ny eller på väg att bli yogalärare och känner dig osäker och nervös för att du fortfarande tror på de här sakerna. Läs vidare!

6 saker jag önskar att jag vetat om, på Instagram

På min Instagram så delade jag ”6 saker jag önskar att jag vetat om innan jag började skapa yogaklasser”. I texten till inlägget så skrev jag att trots att jag hade varit gruppträningsinstruktör i 20 år, lett tusentals klasser inom olika typer av träning och alltså hade massor av kunskap och både lång och bred erfarenhet så kändes det här med att bli yogalärare svårt och lite läskigt. Först och främst så handlade det förstås om att jag var så van vid att kunna det jag kunde som gruppträningsinstruktör, och hade gjort det så länge så det var väldigt enkelt och kändes så naturligt för mig. Det var det förstås inte från början men det var så länge sedan att jag glömt hur det var från start. Sedan hade jag också en bild av att yoga var så mycket större, mer seriöst och helt annorlunda än att leda andra typer av träning. På ett sätt kan jag fortfarande tycka att, ja, yoga är annorlunda, eftersom det är mycket mer än bara träning, bara det fysiska. Yoga har så många dimensioner och som utbildad yogalärare så vet du så klart att asanas, de fysiska positionerna, och det vi i västvärlden menar när vi säger ”en yogaklass” är bara en del av yoga, den åttafaldiga vägen. Och samtidigt, om man delar upp det och väljer att bara titta på den fysiska delen separat – inte för att jag menar att du ska dela upp det, men det går ju ändå att titta på olika delar i taget. Så tittar du specifikt på den fysiska delen så kan du se det som fysiska rörelser och positioner som utgår från anatomi, biomekanik och rörelselära på samma sätt som annan träning. Saker som jag ändå måste säga att jag hade hyfsad koll på med all min instruktörsbakgrund. Ändå kände jag mig osäker, som att yoga på något sätt räknades mycket mer och var mer seriöst och ”på riktigt” och därför ställde större krav på mig om jag skulle leda det. Som att det var viktigt att det gick till på rätt sätt, och bedömdes efter andra kriterier. Efter att nu ha varit yogalärare i över 10 så kan jag konstatera två saker. 1. Det finns de som verkar mena att yoga är större, viktigare, mer seriöst än andra former av träning, och att det finns rätt och fel sätt att göra saker på och diverse kriterier som måste uppfyllas, och 2. Jag tycker att de har fel och struntar i deras dogma. Så här tänkte jag dela med mig av en del saker som jag hade önskat att jag vetat om innan jag blev yogalärare eller åtminstone fått lära mig som ny yogalärare, som hade underlättat för mig, och som jag så klart hoppas ska göra det lite lättare för dig som är ny eller på väg att bli yogalärare.

Det finns inget facit

1. Det finns inget facit på hur du ska skapa yogaklasser. Med det menar jag att det inte finns något rätt eller fel, eller att alla yogaklasser inom respektive form av yoga behöver följa en viss mall, att vissa saker måste ingå och andra saker inte får ingå – för att det ska vara yoga. Det här är inte samma sak som att det inte finns regler och riktlinjer för hur du skapar en yogaklass, logiska principer för hur en klass bör vara uppbyggd. Men det är inte hugget i sten och ingen exakt karta utan mer ramar att hålla dig till och som sagt riktlinjer att utgå ifrån. Det mesta handlar om sådant som är rent logiskt, att du värmer upp kroppen innan du gör tuffare positioner, att ha balans mellan arbetet på höger och vänster sida genom att göra samma sak på båda sidorna, att du utgår från anatomi och fysiologi som i all form av träning. Som ny yogalärare kan det vara skönt att ha en mall att utgå från men det betyder inte att din yogaklass måste följa den exakt. Mallen ska underlätta för dig, inte begränsa dig.

Det är ok att göra misstag

2. Det är ok att göra misstag som yogalärare. Jag var helt på det klara med att det är ok att göra misstag som gruppträningsinstruktör, men som yogalärare fick jag för mig att jag var tvungen att vara perfekt för jag inbillade mig att riktiga yogalärare aldrig gjorde misstag. Jag vet, hur dumt som helst men jag kände faktiskt så. Vid det här laget så har jag tack och lov både insett att så klart alla gör misstag och fått det bekräftat otaliga gånger genom att jag varit på många yogaklasser där yogaläraren har gjort misstag, stora som små. Ju mer erfaren yogalärare du är desto färre misstag gör du antagligen, eftersom du lär dig mer och mer, men du kommer troligen aldrig sluta göra misstag. Kanske blir du bara bättre på att dölja dem och bryr dig mindre om att du gör dem. Som yogalärare är det tack och lov inte speciellt allvarligt om du gör misstag oavsett vad du gör. Om du i stället vore kirurg eller flygledare på Arlanda eller liknande då vore det mer rimligt att oroa dig över att göra fel.

Släpp de misstag du gjort

3. Dina deltagare kommer troligtvis inte ens märka mycket av det du skulle kalla misstag i dina klasser. De kommer oftast inte ihåg exakt ordning på en sekvens du gjort på höger sida när du kommer till vänster, om det inte är samma sekvens som du har gjort många gånger. De märker inte om du växlar dynamiskt mellan Krigare 2 och omvänd krigare fyra gånger på ena sidan, och fem gånger på andra. Och skulle någon göra det så bryr de sig inte, eftersom det inte spelar någon större roll. Det är klart, skulle du alltid göra många fler repetitioner på samma sida, eller missa en sida helt och hållet (och då menar jag inte vid ett enstaka tillfälle, utan upprepade gånger) då kan det så klart spela roll eftersom det blir obalans rent fysiskt. Men det är ju något helt annat än ett missa någon sak en gång. Så när du under eller efter en klass kommer på att du gjort ett misstag, konstatera att det blir fel ibland, kanske finns det något du kan lära dig av det, släpp det sedan och gå vidare.

Det är inte det perfekta vi gillar

4. Som jag redan varit inne på tidigare så hade jag en konstig uppfattning om att riktiga yogalärare aldrig gjorde fel, att de var perfekta och att det ingick i att vara yogalärare. Så är det förstås inte. En känd och uppskattad yogalärare med gedigen utbildning och lång erfarenhet som yogalärare är så klart kunnig och van och visst kan vi förvänta oss att yogalärare är professionella inom sitt arbete, precis som vilken annan yrkesgrupp som helst. Men yogalärare är människor och det är mänskligt att göra fel ibland. Jag strävar fortfarande efter att alltid göra mitt bästa när jag leder en yogaklass och vill förstås undvika att göra misstag så gott det går, men jag är betydligt mindre självkritisk om det skulle hända för jag vet att det gör det, och att det inte är hela världen. Jag har varit på yogaklasser med stora namn, välkända internationella yogalärare som har glömt en hel sektion på vänster sida och bara gjort den på höger, eller som har gjort samma position tre gånger på vänster sida och ingen gång på höger, yogalärare som tappat bort sig, sagt fel, blandat ihop höger och vänster och mycket mer. Vissa av de här sakerna störde mig lite, i stunden, men då gissar jag att jag som yogalärare kanske är känsligare och mer uppmärksam på en del av de här sakerna i en yogaklass än vad vanliga deltagare oftast är, men det är inget som spelar roll på sikt, och det är inget som fått mig att tycka mindre om en yogalärare som gjort någon av sakerna. Jag har mina favoriter bland de stora namnen, både svenska och utländska, som t.ex. leder klasser på stora festivaler som Yoga Games, och det finns kända namn som jag inte gillar. Det handlar om deras stil, utstrålning, personlighet och har absolut ingenting med hur många eller få misstag de gör. Jag slutar inte tycka om en av mina favoriter för att han eller hon gör misstag.

Var dig själv

5. Du behöver inte bli någon annan, eller försöka göra som någon annan gör. Precis som det inte finns ett rätt sätt att skapa yogaklasser på finns det inte heller ett rätt sätt att vara som yogalärare. Tvärtom så kommer du att bli en mycket bättre yogalärare om du bara är dig själv och gör det på ditt sätt. Det inte bara är ok utan faktiskt en fördel att låta din personlighet komma fram som yogalärare. Spela dina favoritlåtar när du leder yoga, även om det inte är traditionell yogamusik, dra ett skämt, förklara en position på ”vanlig svenska” i stället för latinska namn och anatomiska termer om det känns krystat. Det fungerar inte att försöka leda yoga på samma sätt som någon annan bara för att det är någon du ser upp till som är en fantastisk yogalärare för det blir inte autentiskt och kommer inte låta äkta. Låt dig inspireras av yogalärare du gillar, vad och hur de gör men gör det på ditt sätt. Jag har lärt mig att inte ta det så allvarligt. Det betyder absolut inte att jag inte är seriös men jag insett att det är okej att prata som jag gör, med ord som känns naturliga för mig. Jag kan dela med mig av en tanke eller upplevelse, och kommer det en grym låt (som jag själv har valt att lägga in i spellistan förstås) så kan jag kommentera det, höja volymen och sjunga med. Deltagare som ser ner på mig som yogalärare pga. de kan gå någon annanstans och yoga för en annan lärare.

Förbered, men våga improvisera

6. Våga improvisera. Jag är ett stort fan av att förbereda vad jag ska göra på mina yogaklasser och att ha en tanke bakom vad jag gör och ett syfte med det. Men när jag började som yogalärare så planerade jag alla mina klasser i detalj och hade alltid den nedskrivna sekvensen med mig för att inte missa något. Det har jag fortfarande ibland, även om det aldrig är detaljplanerat men jag har numera full tillit till min förmåga att hitta på en sekvens i stunden och ändå veta att jag håller en röd tråd och kan leda en klass mot ett bestämt syfte. Och när jag har planerat så kan jag tweaka sekvensen utifrån vad jag känner i stunden, eller vad jag ser/känner från deltagarna och anpassa efter vad som händer. Det gör både att mina klasser blir bättre på att fylla deltagarnas behov och att jag blir friare som yogalärare när jag inte behöver följa exakt vad jag har bestämt och fokusera på att komma ihåg allt i rätt ordning utan kan ha min uppmärksamhet på deltagarna, läsa av hur de tar emot det jag säger och ge följdinstruktioner där det behövs, eller alternativ efter olika förutsättningar.

Tro inte på myterna – lita på det du vet

7. Det här kanske låter dumt men låt mig förklara. Anatomi och biomekanik är lika i yoga som i alla andra sammanhang. Våra muskler har samma funktion och funkar på samma sätt i olika positioner och rörelser oavsett om det vi sysslar med kallas yoga, gymnastik eller styrketräning. Jag sa ju att det skulle låta dumt. Men när jag började som yogalärare så litade jag på det jag hört från andra yogalärare i olika yogaklasser även om det sa emot vad jag visste om muskler och rörelser från andra sammanhang. I dag har mycket av det här ändrats, tack och lov, även om det fortfarande lever kvar i vissa sammanhang och dyker upp här och där. Du kan fortfarande stöta på yogalärare som ger instruktioner som att du ska slappna av i sätesmusklerna när du gör en bakåtböjning eller dra axlarna bort från öronen i nedåtgående hunden även om det blir mer och mer sällsynt som tur är. I dag är de flesta yogalärare uppdaterade och yogalärarutbildningar utgår från modern anatomi. För femton år sedan var det långt ifrån alltid så utan det fanns en massa anatomiska myter som upprepades av en yogalärare till en annan och det var så det skulle vara eftersom det var enligt tradition. Så när jag började med yoga så lärde jag mig att just inom yoga så skulle man slappna av i sätesmusklerna vid bakåtböjningar och jag litade på att mina lärare hade rätt, trots att jag visste att i alla andra sammanhang så inte bara kan utan måste man spänna rumpan för att gå upp i brygga eftersom det är så kroppen fungerar och sätesmusklernas funktion är just precis att göra det för att kunna utföra den höftextension som är nödvändig för att komma in i positionen. Efter ett tag lärde jag mig att lita på det jag vet, även om en etablerad yogalärare skulle säga något annat och som sagt, nu för tiden har de flesta yogalärare koll på det. Men tyvärr finns det fortfarande de som håller fast vid gamla myter och upprepar vad deras egna lärare har sagt, utan att tänka själva.

Jag är en riktig yogalärare även om jag inte yogar varje dag själv

8. Du måste inte yoga själv varje dag, eller ha åkt till Indien och tränat eller studerat yoga för att vara en riktig yogalärare. Jag har aldrig haft en så regelbunden praktik att jag yogar varje dag, för jag har alltid tränat så många olika saker så jag hinner inte, och jag har fortfarande inte varit i Indien, trots mina över tio år som yogalärare. Kanske kommer jag dit någon gång, men gör jag inte det så är jag lika mycket yogalärare för det och lika riktig.

Efter att ha gått igenom de här olika punkterna på listan över vad jag önskar att jag vetat om innan jag blev yogalärare så inser jag att de på ett eller annat sätt handlar om att våga lita på mig själv och vad jag kan och att jag är tillräcklig, jag är bra precis som jag är, att jag inte behöver efterlikna någon annan, eller vara på ett speciellt sätt för att vara yogalärare. Och det gäller förstås dig med. Självklart är det viktigt med kunskap och olika utbildningar för att vara yogalärare, att kunna anatomi, förstå positioner, rörelselära, pedagogik osv, plus en hel drös andra saker som rör mer än den fysiska delen av yoga. Men den fysiska biten är stor nog i sig. Men utbildningar och övning handlar ju om att du ska skaffa dig faktisk kunskap och erfarenhet, inte att du ska bli någon annan än den du är. Den kunskapen och erfarenheten ska du sedan använda för att leda fantastiska yogaklasser på ditt alldeles egna sätt, som den du är.

Var det någon av de här punkterna du reagerade på? Kanske fick en aha-upplevelse av eller nickade av igenkänning. Hör gärna av dig till mig och berätta, på mail eller DM. Om du varit yogalärare ett tag, har du själv någon sådan insikt du fått med erfarenhet som du önskar att du varit medveten om tidigare? Dela med dig, kanske i en story på Instagram där du länkar till bloggen, och så klart taggar mig så att jag får se, och kan dela vidare. Hör gärna av dig och berätta vad du tyckte om inlägget, saknade du något eller har du ett förslag på vad jag ska ta upp i kommande inlägg?

Så kom ihåg att du inte behöver vara någon annan än dig själv för att vara en grym yogalärare, lycka till med dina yogaklasser!