Som yogalärare kan det vara svårt och kännas som en press att hela tiden vara kreativ och komma upp med nya, innovativa ämnen/teman till sina klasser och kanske även att presentera klasserna på nya, spännande sätt. Jag tidigare berättat om fördelen med att upprepa sig som yogalärare, vilka poänger det finns, både för dig som leder klassen och för dina deltagare, att göra om samma sak flera gånger. Ibland vill vi dock göra något nytt, eller så kan det vara så att du bara känner dig helt tom på idéer över huvud taget och upplever att du inte har en aning om vad du ska göra. I det här inlägget vill jag därför ge dig tretton snabba förslag på olika ämnen/teman du kan utgå ifrån när du ska skapa en yogaklass.

Det här inlägget kommer ur en känsla som jag vet många yogalärare delar eller kan känna igen sig i, åtminstone ibland. Kanske gör du det med? Känslan att ”jag har inga idéer till mina yogaklasser”. Om det är du, så varsågod! Här kommer tretton förslag på ämnen du kan använda att skapa yogaklasser kring. Ta dem rakt av, anpassa så de passar dig, eller spåna vidare på egna ämnen du själv kommer på utifrån de jag räknar upp här.

1. Sekvensera mot peak position, alltså att du bygger upp din klass för att mentalt och fysiskt förbereda dina deltagare för en viss position. Du kan gå tillbaka till det här blogginlägget om du känner dig osäker och vill veta mer om hur du gör för där har jag gått igenom vad som är viktigt att tänka på när du vill sekvensera mot peak position på ett smart och effektivt sätt. Förslag på olika positioner du kan ha som peak pose är

  • Crow pose
  • Huvudstående
  • Gomukhasana
  • Bågen
  • Natarajasana
  • Flying pigeon
  • Mermaid
  • Örnen, Garudasana
  • Urdva dhanurasana, brygga

(Ja, jag vet. Jag är helt inkonsekvent när det gäller namn på yogapositioner, jag blandar svenska, engelska och sanskrit huller om buller.) Det finns så klart många fler. I princip kan du använda nästan vilken position som helst som peak position men oftast är din peak pose en djupare eller mer avancerad position, styrkemässigt eller rörlighetsmässigt, som kräver viss uppvärmning eller annan förberedelse.

2. Bryt ner och gå igenom teknik i en basposition. Det är så ofta, även i klasser som vänder sig främst mot nybörjare, som det verkar tas för givet att deltagarna ska kunna eller förstå vissa grunder, även om de kanske aldrig ens testat yoga tidigare. Att de ska förstå grundläggande teknik genom enkla, kortfattade instruktioner kombinerat med att bara titta. Yogaläraren tar sig inte tid, alternativt har inte kunskapen eller den pedagogiska förmågan, att bryta ner och förklara olika positioner. Därför kan man sedan även se mer erfarna yogautövare/deltagare som kanske har yogat i flera år men fortfarande inte har koll på vissa viktiga aspekter eller tekniska detaljer i vanliga och ofta förekommande positioner för de har aldrig fått lära sig. Beroende på nivå på klass och vilka deltagare du har kan du göra det här med alla positioner. Jag kan tycka att de viktigaste är det vi kan kalla för basövningar, sådant som ofta återkommer, kanske varje klass. Positionerna som ingår i en solhälsning t.ex. – både för att den förekommer ofta och för att vi nästan alltid gör den i ett flöde (om vi inte medvetet stannar upp i den) och då blir det svårt att hinna säga särskilt mycket om tekniken i varje enskild position och det ger inte heller deltagarna möjlighet att hinna uppfatta instruktioner, reflektera över om de själva följer instruktionen, korrigera vid behov och utvärdera hur det nya sättet känns eller fungerar för dem. Förslag på positioner jag anser kan vara viktigast att gå igenom, eller i alla fall börja med är

  • Nedåtgående hunden
  • Chaturanga
  • Kobra, gärna i jämförelse med uppåtgående hund så att deltagarna förstår skillnaden där
  • Tadasana
  • Stolen
  • Krigare 1 och 2
  • Triangeln

Men självklart kan du göra det här i precis vilken position som helst.

3. Fokusera på en led/kroppsdel och utforska olika riktningar och typer av rörelser i

  • Axlar
  • Höftled
  • Rygg
  • Bäcken

4. Titta på ett område eller kategori, som bakåtböjningar och utforska vad som är generellt för olika positioner inom kategorin och vilka grupper det finns inom bakåtböjningar som kanske skiljer sig åt vad gäller övriga delar av kroppen. Exempel på det kan vara bakåtböjningar med flexion i axelleden kontra extension i axelleden. På samma sätt kan du göra med höftöppningar eller andra kategorier, vad är det generella för kategorin som helhet och vilka undergrupper kan det finnas.

5. Välj ett genomgående rörelseplan för din yogaklass. Oftast ingår positioner från alla tre rörelseplanen, sagittalplanet, frontalplanet och transversalplanet, i en och samma yogaklass men du kan välja att i en viss klass fokusera på ett av rörelseplanen, uteslutande eller övervägande. För dig som blir nyfiken på det här, men kanske inte har full koll på de olika rörelseplanen så har jag beskrivit dem utförligare i det här inlägget.

6. Utforska olika rörelser med bålen i en i taget av grupperna framåtfällningar, bakåtböjningar, sidopositioner och rotationer.

7. Låt din klass handla om specifik teknik och riktad styrka som dina deltagare behöver för armbalanser, eller detsamma för inversioner.

8. Du kan skapa en yogaklass där du lägger fokus på expansion och öppning i olika positioner, eller fokus på kontraktion och stabilitet. Antingen skapar du en klass där du väljer några positioner där du växelvis låter deltagarna jobba med expansion och kontraktion för att uppleva kontrasten och vilka skilda effekter det kan ha. Eller så väljer du ett större antal positioner och låter deltagarna enbart fokusera på expansionen i en klass, och en annan klass där de genomgående får jobba med kontraktion. Det här blir annorlunda än att se det som att du väljer att antingen fokusera på rörlighet eller styrka, speciellt om du låter deltagarna uppleva skillnaden mellan expansion och kontraktion i en och samma position. Normalt väljer du antagligen helt olika positioner i en klass som är inriktad på rörlighet jämfört med en mer styrkefokuserad klass. Här hjälper du i stället dina deltagare att utforska och förstå olika kvaliteter och sätt att jobba med samma position. Det här kan vara hjälpsamt för deltagare för att förstå hur de bättre kan utgå från sina egna förutsättningar och anpassa en yogaklass efter vad de behöver. Förenklat kan man säga att en deltagare som är överrörlig kan ta med sig förståelsen för att jobba med kontraktion och stabilitet in i alla positioner, även när yogaläraren inte betonar det, och en stark men stel deltagare kan jobba extra på expansion och öppning för att förbättra sin rörlighet.

9. Skapa yogaklasser med balans som tema genom att använda positioner som utforskar olika sidor av balans – på ett ben, på två ben, i sidled, på ben/fötter kontra på händer/armar, balans statiskt eller dynamiskt, alltså balans i stillastående eller rörelse osv.

10. Bygg din yogaklass utifrån att du väljer en position, låt sedan deltagarna under klassens gång leka med och utforska olika sätt att gå in i och komma ur positionen i stället för de kanske traditionella, vanligaste in- och utgångarna för en position.

11. Bygg en klass där du fokuserar på fötter och ben i alla positioner, eller fokuserar på höft och bål i alla positioner, eller där du har fokus överkropp/armar i alla positioner.

12. Tema ”no hands” – kanske blir det en utmaning för dig att skapa en yogaklass där deltagarna aldrig har händerna i mattan och du får utforska andra positioner, andra övergångar och kreativa sätt att växla mellan olika sidor utan att göra den traditionella vinyasasekvensen eller landa i en nedåtgående hund mellan höger och vänster.

13. Lek med ett enkelt flöde som du lär ut till deltagarna och som de sedan får upprepa flera gånger själva i egen takt, som ett sätt att dels låta deltagarna välja sitt eget tempo, utmana dem att komma ihåg en kortare sekvens, ta eget ansvar för hur de utför olika positioner och även när de behöver pausa och vila, eller att känna in om någon position inte känns bra och kanske hitta ett sätt att modifiera, eller byta ut.

Nu har du fått tretton praktiska förslag på olika teman eller ämnen att fokusera på, och där varje förslag också kan användas till ett antal olika klasser och kan varieras nästan oändligt. Jag hoppas att du känner att du fått med dig något konkret som du kan använda, att du kanske känner att du har fått fler uppslag direkt till dina kommande yogaklasser. Och om du inte behöver det just nu, kanske spara eller notera det här blogginlägget någonstans så du kan komma tillbaka till det när du har idétorka och behöver lite hjälp på traven. Om något förslag var nytt för dig och du blir inspirerad att använda ett tips hör gärna av dig och berätta, kanske när du har testat någon idé som var ett nytt sätt att skapa en yogaklass på. Jag finns på mail, eller så skickar du ett DM på Instagram. Och på tal om Instagram, om du gillar bloggen skulle jag bli jätteglad om du vill hjälpa mig att sprida den till fler genom att dela en länk till den.

Har du frågor, funderingar eller önskemål om kommande ämne för ett inlägg i bloggen, hör av dig!