Börjar du från början, i mitten eller med slutet när du skapar en yogaklass?
När du skapar en ny yogaklass börjar du då ”framifrån” och sätter ihop klassen i kronologisk ordning som du sen kommer att lära ut den? Eller börjar du i mitten, eller till och med slutet? I det här inlägget ska jag berätta varför jag börjar med mitten, eller mer exakt ”slutet av mitten” och varför jag tycker att du också ska prova det, om du inte redan gör det.
Du kan skapa dina yogaklasser på många olika sätt, vissa sätt kanske är bättre än andra, men det handlar så klart också om vana, personlighet, utbildning, och dina preferenser. När jag började som yogalärare för över tio år sedan brukade jag börja från början. Jag hade först tänkt ut ett ämne, kanske ett fysiskt område eller en kategori jag ville fokusera på, ibland kanske jag hade en specifik peak pose som jag ville jobba mot. Men sedan började jag från allra första början. Jag valde om jag ville starta klassen med deltagarna sittande eller liggande, vad jag skulle inleda med, vilken första position och sedan steg för steg vad jag skulle göra, i vilken ordning, genom hela uppvärmningen, solhälsningar (ja, i början av min yogalärarbana hade jag alltid traditionella solhälsningar i klassens inledning, not so much anymore, eller i alla fall inte alltid så traditionella). Efter några solhälsningar kom själva sekvensen med olika stående positioner, hoplänkade med en Vinyasa för att komma över på andra sidan. Olika krigare och andra positioner blandade med stående balanspositioner jag tyckte passade. En position i taget, steg för steg, från start till mål.
Är det så du gör? Eller har gjort tidigare? Det behöver absolut inte vara fel, och om du gör på det sättet kan du säkert skapa väldigt bra yogaklasser, om du bara hela tiden håller fokus på vad det är för tema eller område du har valt så att du kan se till att alla steg du tar faktiskt tar dig åt det hållet.
Jag kommer faktiskt inte ihåg exakt när skiftet kom, men numera när jag ska sätta ihop en yogaklass så börjar jag alltid i mitten eller närmare slutet. Läs vidare så ska jag förklara varför jag gör så och varför det är att börja framifrån som kan anses bakvänt och att mitten är den logiska startpunkten.
Du kan likna det vid att du ska ut på en resa mot ett visst mål. Översatt till din yogaklass så är MÅLET ditt syfte med klassen. Sedan kan det skilja sig lite beroende på vilket mål, alltså klassens syfte, du har. Precis som när du ska ut och resa. Nu för tiden kanske den här liknelsen inte funkar lika bra för det är väl inte så många som sitter med kartboken när de ska ut och resa. Om du är som jag så knappar du in resmålet i mobilen eller direkt i bilens GPS och sen följer du bara anvisningarna. Ja, tills det kommer ett vägbygge eller en olycka så du inte kan köra den vägen. Eller om bilens kartor inte är uppdaterade så vägarna inte stämmer. Men förhoppningsvis är det bara att följa skärmen och så kommer du fram dit du ska utan några större missöden. Här väljer GPS:en vägen åt dig och gör hela planeringen.
Kan du i stället föreställa dig att du sitter med en fysisk karta och ska planera din resa? Du vet vart du ska så det har du i bakhuvudet hela tiden. Kanske är det ett exakt mål, en specifik adress – som en nål på kartan. Alternativt är det ett större område som du vet att du vill besöka men det finns ingen exakt destination, utan det är ok att bara ta dig till själva området och sedan utforska det, det spelar ingen roll vilket håll du kommer in i området från och om området är stort är det kanske heller inget krav att du måste hinna besöka hela området. Det här tänker jag förstås motsvarar om du i din yogaklass har valt en specifik peak position som du vill förbereda deltagarna för eller om du planerar en klass där du har fokusområde bakåtböjningar till exempel.
Tänk dig nu att du sitter med kartan framför dig. Du vet vart du ska, oavsett om det är en specifik plats eller ett område, du vet ungefär var den här platsen eller området ligger, åtminstone vilken riktning. Sedan börjar du med att titta var du befinner dig, funderar på åt vilket håll du ska och så rullar du iväg i det som känns som rätt riktning. Därifrån tar du ytterligare några steg som känns som att de tar dig mot ditt utvalda mål. Du följer kartan och tycker att du är på rätt väg, sedan grenar sig vägen och det finns inget alternativ som verkar ta dig rakt i den riktningen du vill så du väljer ett håll och följer den vägen ett tag för att se var du hamnar i väntan på en möjlighet att svänga av så att du kommer tillbaka på rätt spår, och så där fortsätter det. Du tar dig närmare men ibland dyker det upp en ny förgrening, eller ett vägarbete som gör att du får svänga av igen, ibland är du osäker på riktningen så det blir en liten omväg och rätt vad det är händer något oförutsett som gör att du måste stanna upp en stund innan du kan rulla vidare. Kanske inser du en bit in att du börjar få ont om tid så du trycker på gasen eller letar efter en genväg. Kanske kan du snedda någonstans? Förhoppningsvis kommer du ändå fram till slut och med lite tur med tid kvar att faktiskt hinna uppleva den där platsen eller området du ville till, innan det är dags att packa ihop och åka hem igen.
Det här kan motsvara processen med att skapa din yogaklass om du börjar från början utan att ha stenkoll på vart du ska och den bästa vägen dit. Du kommer troligen att komma fram till den där peak positionen du planerade, eller ditt valda fokusområde, men det är stor risk att det inte blir den smartaste vägen dit. Du kommer antagligen ta några onödiga omvägar som gör att det tar längre tid än nödvändigt och du passerar en del ställen längs vägen som faktiskt inte behövdes, med risk för att bli förvirrad eller distraherad. Och kanske kommer du fram med för lite tid kvar för att faktiskt utforska området du valt ordentligt, eller hinna testa och leka med din peak position i lugn och ro. I värsta fall hinner du inte fram alls, eller så blev du tvungen att gena eller köra för fort så du missade att plocka upp någonting du och dina deltagare egentligen behövde längs vägen. Igen, översatt till din yogaklass att du missar eller stressar igenom något väsentligt för att förbereda dina deltagare. Dessutom kan vägen tillbaka, alltså din nedvarvning som ger deltagarna det de behöver EFTER peaken, både fysiskt och mentalt, och som förbereder dem för avslappningen i Savasana, bli alldeles för kort och stressad.
Jämför det nu med att du sitter framför kartan inför din resa. Du börjar med att se ut exakt var målet ligger. Oavsett om det är en specifik plats eller ett område så vet du antingen den exakta adressen, nålen på kartan, eller var området börjar och slutar, vilken form det har och vilken storlek. Därifrån tittar du bakåt mot din startpunkt, en bit i taget. Och så kollar du, bit för bit, vad är den bästa vägen och smidigaste sättet att ta sig genom den sektionen, i lagom takt och så att du hinner ta med dig det du vet att du behöver. Och eftersom du har börjat med att kolla upp ditt mål ordentligt så vet du precis vad du kommer att behöva när du kommer dit. Så även om du behöver göra en liten avstickare någonstans för att plocka upp något så vet du att det inte är en omväg för det här är något väsentligt som du behöver ha med dig och du väljer den enklaste och mest logiska rutten för att komma åt det. Finns det ett vägarbete som kommer att sinka dig, eller en förgrening längs vägen som gör att du inte kan ta den rakaste vägen mot din destination så är du medveten om det från start så du kan planera din fart genom hela rutten och hamnar aldrig i det läget att du av tidsnöd måste gena eller trampa på gasen. Du kan också fatta ett medvetet beslut att hoppa över en plats eller något du tänkt ta med dig på vägen om du inser att det faktiskt inte behövs för att komma dit du ska, även om det hade varit trevligt. Allt du vill är inte nödvändigt för att nå målet och har du planerat och tänkt igenom rutten från start, med målet som utgångspunkt, kan du göra genomtänkta val.
Och du fattar förstås att i din yogaklass handlar det här om att du vet vilken position eller vilket område du jobbar mot, du har analyserat vad som krävs för att komma dit. Vad behöver dina deltagare ha gjort för att både fysiskt och mentalt vara förberedda för dina bakåtböjningar, eller för en Pigeon pose om det är din peak position, när de kommer dit? Du vet vilka positioner som är de smartaste och mest logiska för att förbereda dem. På så vis backar du från slutmålet hela vägen tillbaka till början och skapar den mest logiska vägen dit, utifrån den tid du har på dig beroende på hur lång klass du har. Samtidigt ser du till att du har tillräckligt med tid kvar för att ”ta dina deltagare hem igen” efter att de har fått utforska olika bakåtböjningar en stund, eller i god tid fått landa i Duvan. Vägen tillbaka behöver inte ta alls lika lång tid, men beroende på vilket mål du hade kan det ändå finnas vissa saker du gärna ska få med för att deltagarna ska kunna tillgodogöra sig klassen på bästa sätt, och så klart hinna varva ned och landa inför Savasana, där allting får integreras i kroppen och hjärnan.
Det skulle till och med kunna vara så att du under tiden du planerar vägen inser att ditt tänkta mål ligger för långt bort så att den bästa och nödvändiga vägen för just dina deltagare (för det påverkar så klart vilken väg du måste ta), den hinner du inte med. Och då behöver du tänka om, kanske byta mål helt och hållet. Jobbet är absolut inte ogjort, eller i onödan ändå, för du kan spara klassen till ett annat tillfälle. Kanske en annan grupp deltagare, eller en klass när du har längre tid på dig. Eller senare på terminen när deltagarna har lärt sig vissa andra saker som kanske gör att du kan ta en annan eller snabbare väg till målet.
Därför börjar jag alltid någonstans i mitten, eller mot slutet av mitten och planerar vägen dit bakifrån i stället för att börja från början. Därifrån är det även enkelt att hitta den bästa vägen tillbaka igen om jag sett till att jag har den tid jag behöver.
Nu är jag jättenyfiken på om DU jobbar likadant, eller om du efter att ha läst det här fått en tankeställare och kanske kommer att testa ett annat sätt att jobba på nästa gång du ska skapa en yogaklass. Är det ovant för dig att jobba så här kommer det säkert kännas konstigt och ta extra lång tid de första gångerna, men som med allt vi gör så kommer du att bli snabbare och säkrare ju fler gånger du gör det. Hör gärna av dig till mig till exempel på Instagram eller via mail och berätta. Sedan vill jag också säga att det självklart inte behöver vara fel eller betyda att du skapar dåliga yogaklasser om du börjar från början för du kanske ändå har stenkoll på vart du ska och hur du hittar den allra bästa vägen dit. Det viktigaste är att du har hittat ett bra sätt att jobba på som passar dig, är snabbt och enkelt och du vet att du alltid kommer skapa en riktigt bra yogaklasser för dina deltagare.
Vill du veta mer om hur du snabbare och enklare kan skapa fantastiska yogaklasser som dina deltagare kommer att älska så kan du redan nu anmäla intresse för min sekvenseringskurs som kommer i höst. Gå in på Tjänster/Kurs, och skriv upp dig. Att anmäla dig till intresselistan är helt utan förbindelser när du som gör det kommer du att få information om när kursen släpps först av alla och chans att boka dig till det allra bästa priset.