Oavsett om du arbetar heltid som yogalärare eller om du leder klasser vid sidan om ett annat jobb, så tror jag du kan hålla med om att tid, eller snarare brist på den är att av de stora problemen. Som yogalärare är det mycket du behöver hinna med varje vecka, eller t.o.m. varje dag. Dels är det allt kring att leda yogaklasser – det som i alla fall borde vara huvuddelen av vårt jobb. Det handlar både om det rent praktiska med att leda yogaklasser, allt från att transportera dig till yogastudion eller den lokal du leder yoga i, eller om du leder yoga online hemifrån koppla upp teknik och ställa i ordning rummet, om du inte har lyxen att ha ett rum dedikerat till yogan som alltid står färdigt. Du kanske ska ta fram utrustning, koppla in en stereo, fixa belysning. Kanske har du en egen liten rutin eller ritual du vill hinna med för att landa och grunda dig själv för att vara redo att ta emot dina deltagare. Sedan är det så klart att vara på plats en stund innan för att ta emot deltagarna, välkomna dem, ge information och svara på eventuella frågor, kolla av om någon har speciella begränsningar eller förutsättningar. Du leder själva yogaklassen, med allt vad det innebär. Efteråt kanske du igen behöver svara på frågor eller på annat sätt finnas till för dina elever, du plockar i ordning, stänger av och plockar undan utrustning, är det din egen studio kanske du städar eller fixar med annat. Och sedan ska du ta dig hem.

Innan du ens kommer så långt så har du så klart planerat och förberett dig, skapat din yogaklass, satt ihop sekvensen, kanske övat in den, tänkt igenom utlärning och vilka alternativ du ska presentera, bland mycket annat.

Men utöver allt det som har med själva yogaklassen, att skapa och leda den, att göra, så har du troligen en mängd andra saker att göra också. Exakt vad kan variera beroende på om du är egenföretagare, frilansande eller anställd. Du behöver jobba med administration, marknadsföring, fakturering, bokföring (även om du lejt bort din bokföring till en redovisningskonsult behöver du fortfarande skicka kvitton, fakturor och andra underlag, gå igenom rapporten du får, betala in skatt, moms, ev. arbetsgivaravgift osv till Skatteverket), posta på sociala medier, kanske skriva blogginlägg etc. Det är inte konstigt att det är svårt att få tiden att räcka till som yogalärare. Det kan t.o.m. vara svårt att ens veta var du ska börja eller vad du ska prioritera, för att inte tala om att försöka bedöma hur lång tid det är rimligt att en viss sak tar, eller tiden det tar att strukturera upp vad du ska göra, när, och bestämma dig för vad du ska fokusera på i vilken ordning.

Därför vill jag här ge dig några tips och konkreta sätt som du kan spara tid på, så om det känns värdefullt för dig lyssna vidare.

Ett supertips som du säkert har hört förut, är att leja bort sådant som du inte vill göra, eller är så bra på, som kanske tar dig onödigt lång tid för att du är osäker på det, eller som någon annan med lätthet och mycket snabbare kan göra. Det här kan vara din bokföring, och städningen av din studio. Sedan vet jag med att ibland sätter ekonomin stopp för att ta in den hjälp du vill ha eller känner att du behöver. Det måste du så klart räkna på. Men oftast kan en redovisningskonsult göra bokföringen åt dig på mycket kortare tid än det tar dig att göra den själv så att ta hjälp där blir mycket effektivare, och behöver faktiskt inte kosta så mycket heller. Räkna inte på att konsulten behöver debitera dig för lika många timmar som du själv skulle få sitta med bokföringen, för den som är van och utbildad är så klart snabbare. Dessutom vet du att det blir rätt, och det kan också spara både tid och energi att slippa dubbelkolla och oroa sig.

Rutiner och struktur kan också spara dig väldigt mycket tid. Avsätt bestämda dagar och tider för när du ska göra vad så att du inte behöver lägga extra tid på att planera och schemalägga allt du ska göra varje vecka om och om igen, eller tappar tid när du ska börja jobba för att det första du måste göra är bestämma dig för vad du ska prioritera just nu.

Där har du två tips som jag tror och hoppas kommer att underlätta ditt jobb som yogalärare en hel del, och ge dig mer tid över för att göra det du egentligen vill och också är det som du tjänar pengar på, som att leda yoga.

Nu till sådant som du kan spara tid på, och som kan göra ditt jobb som yogalärare både snabbare och enklare, som ligger mig närmare om hjärtat. Om du är yogalärare som skapar dina egna klasser och sekvenser så gissar jag att du lägger ganska mycket tid på att just planera och förbereda dina yogaklasser. Det här gäller förstås dig som leder fysiska yogaklasser i någon typ av sekvens eller flöde, alltså inte yin, restorative eller liknande, och där du skapar sekvensen själv och inte lär ut en färdig sekvens som du fick på din yogalärarutbildning eller i fasta moduler som du bygger ihop, eller en bestämd ordning som Ashtanga. Alltså om du leder någon form av Hatha/vinyasa klass som du sätter ihop, oavsett om det är en mjuk slow flow, en teknisk Vinyasa Krama eller snabb och svettig Vinyasa flow. Jag gissar att du håller med mig om jag säger att det tar tid att skapa en smart, logisk, genomtänkt och rolig sekvens med smidiga övergångar som faktiskt uppfyller ett specifikt syfte eller leder dina deltagare mot ett bestämt resultat. Och efter att du lagt ner ett antal timmar på att skapa en sekvens så kanske du ändå tvivlar på om klassen verkligen är bra, om deltagarna kommer att gilla den och om den kommer att leda till de resultat du tänker dig. Sekvensering är en konst och det tar ett tag att lära sig, och beroende på vilken 200H du har gått så kanske det inte ens ingick. Även om det ingick så var det så många andra saker du förväntades förstå och lära dig så det här med sekvensering fick du inte in i huvudet på samma gång. Jag har gett dig tips på hur du kan sekvensera snabbare och enklare med bättre resultat här tidigare, och det kommer jag fortsätta med eftersom jag älskar det här med sekvensering. Dessutom har jag min kommande kurs 3 steg till att snabbare och enklare skapa yogaklasser som dina deltagare älskar som du kan skriva upp dig till intresselistan för. Men här och nu tänkte jag ge dig några korta enkla tips på hur du kan spara tid och förenkla ditt jobb som yogalärare om du redan har grunderna i sekvensering. Är du nyfiken eller känner dig osäker på grunderna i sekvensering så skrev jag om det här, så läs gärna det om du inte redan har gjort det.

1. Spara tid och förenkla ditt arbete genom att alltid utgå från ett specifikt syfte när du ska skapa en yogaklass. Genom att ha ditt syfte klart för dig kommer du automatiskt att båda välja och välja bort en massa olika positioner som du skulle kunna ha med i din klass. Det här gör att du inte börjar från scratch när du ska sekvensera, och du begränsar antalet tänkbara positioner. Om du inte har ett syfte med din yogaklass så kan du välja precis vilka positioner som helst, vilket kan kännas överväldigande och det tar tid att gå igenom och välja ut.

2. Var inte rädd för att upprepa dig. Det här kan vara ett av mina viktigaste och bästa tips till dig som är yogalärare och känner dig stressad och har ont om tid för att skapa nya sekvenser. Du behöver inte ha en ny sekvens varje gång du ska leda en klass för samma deltagare. Här skrev jag om fördelar med att upprepa din yogaklass flera gånger. Det är klart du kan göra nytt varje gång om du vill, om du känner att det går lätt för dig och inte har någon tidspress, men det är faktiskt bra med repetition, så använd dig av det. Sedan kan du upprepa dig på olika sätt, allt från att upprepa en hel klass rakt av, eller att upprepa en sekvens som du gjort tidigare men väva ihop den med något annat. Här kan du verkligen hitta det sätt att arbeta på som passar dig och som känns mest tidseffektivt.

3. Skapa en ”go-to-sekvens” som du gillar och som är basic och allsidig, som du antingen kan slänga in precis som den är och enkelt kombinera med det som specifikt leder mot ditt valda syfte, eller där du kan byta ut enskilda positioner med sekvensen som grund så att du snabbt och lätt tweakar den mot ditt syfte.

4. Ta för vana att alltid skriva ner dina sekvenser eller hela yogaklasser. Det här kommer att underlätta enormt för dig och troligen snabba upp ditt jobb avsevärt, om du har sekvenser eller hela yogaklasser tydligt uppskrivna så att du kan ta fram och bara köra om du vill upprepa hela klassen, eller ha som grund för att skapa en ny unik klass där du byter ut väl valda delar för att det exakt ska matcha det syfte du har valt. Utöver att skriva upp så har jag på senare tid också börjat att ibland spela in en sekvens som jag vill komma ihåg. Alltså inte en hel klass men kanske huvuddelen av ett flöde. Vissa saker kan vara svårt att beskriva och förklara med ord och då kan en liten filmsnutt vara toppen för att se hur du menade, speciellt om du gör en annorlunda övergång, en armvariation eller annat du kanske inte har ett riktigt tydligt namn på. Det kan även gå snabbare att filma än att skriva ned, just eftersom du inte behöver fundera på exakt vad saker heter, eller förklara att du gör ”en trikonasana med arm som sveper i en cirkel för att komma in i utthita parsvakonasana med armen diagonalt och sedan tillbaka igen”. Ofta upplever jag själv också att det för mig är lättare att känna en sekvens i kroppen, känna övergångarna, om jag ser den än om jag bara läser den.

Så det var mina fyra tips om hur du kan skapa yogaklasser snabbare och enklare, som tillsammans med tipsen jag gav tidigare om att leja bort vissa delar av jobbet samt ha rutiner och strukturer som fungerar för dig, förhoppningsvis kommer att göra ditt jobb som yogalärare lite lättare och göra dig till en ännu bättre yogalärare.

Ha en riktigt fin dag och lycka till med dina yogaklasser!