När du arbetar som yogalärare är DU din viktigaste resurs, så frågan är hur du tar hand om dig själv, både för att må bra som människa och för att kunna vara en bra yogalärare för dina deltagare.

Det här inlägget kommer ut mitt under semestern. Och det känns ganska passande för det här avsnittets ämne som handlar om hur du tar hand om dig själv som yogalärare.

Om du arbetar som yogalärare så är du som person din allra viktigaste resurs. Är du med mig på det? Självklart finns det många viktiga resurser för dig som yogalärare. Du behöver en yogalärarutbildning, kanske t.o.m. flera, diverse utrustning, en lokal, teknik osv. Men framför allt är det DU som är den allra viktigaste resursen för rent krasst så går ju allt annat ett klara sig utan, ersätta eller laga. Men utan DIG finns inte din yoga, och hur du mår, mentalt och fysiskt avspeglar sig direkt i dina klasser. När och hur du kan hålla dem, hur många klasser du kan leda, hur ofta, vad du gör i dem osv.

Så i det här inlägget tänkte jag dela med mig av en del av mina tankar om vad som är viktigt och hur du bäst kan ta hand om dig själv för att både orka vara en bra yogalärare och hålla hög kvalitet på dina klasser, vara närvarande för dina deltagare, och att må bra som person. I längden kommer du aldrig kunna vara en bra yogalärare om du inte mår bra.

Du kan se det som ren personalvård, precis som om du vore anställd, eller om du har ett annat jobb vid sidan av att vara yogalärare. Det finns en ledning och en HR-avdelning med ansvar för att du och andra anställda ska må bra. I grunden finns så klart olika lagar och regler som styr, sedan är det också allt det där extra som utgör en trivselfaktor. Allt från hur mycket du jobbar, när och var, under vilka förhållanden till att du får friskvårdsbidrag som du kan gå och träna för, eller att det bjuds på fredagsfika i personalrummet, eller något annat som utgör det där lilla extra. Som yogalärare behöver du själv ta ansvar för att du får vad du behöver av sådana saker, för att må så bra som möjligt.

Så här kommer några av de saker jag tycker är viktiga för att ta hand om din viktigaste resurs, alltså dig själv.

Först och främst. Jobba lagom mycket. Jag vet, lättare sagt än gjort eftersom verkligheten kan se ut så att du måste få in en tillräckligt stor inkomst för att klara dig. Yogalärarbranschen kan vara svår att tjäna pengar på, som jag har varit inne på i tidigare avsnitt. Vi får dåligt betalt för klasser vi leder och för att kunna leda klasser gör vi en hel del obetalt jobb i form av utbildning, klassplanering och andra förberedelser. Min förhoppning är att vi tillsammans på sikt kan ändra det här, höja statusen på vårt yrke och faktiskt börja få mer betalt för det viktiga och meningsfulla arbete vi gör. Men tills vi får bättre betalt kan det bli en konflikt om vi känner att vi behöver jobba mer för att få in pengar trots att vi inte orkar. Dels rent fysiskt, även om att leda yogaklasser så klart inte är samma sak som att delta i yogaklasser eftersom det går att leda klasser utan att göra så mycket fysiskt själv. Det beror ju så klart även på förutsättningarna, din yogaform och var och när du leder, om du demonstrerar mycket eller inte.

På tal om det här med att demonstrera så OM du gör det i dina yogaklasser så är det viktigt att du tänker på HUR du gör det, för att ta hand om dig. Fundera igenom hur mycket och när du demonstrerar. Känner du att det sliter på dig så tänk igenom om du verkligen behöver demonstrera så mycket som du gör. Gör du det mest av gammal vana, eller för att du kanske inte vet vad du ska göra om du INTE gör det? Kan du demonstrera mindre, men mer genomtänkt när och varför du gör det? Och så klart, se till att du själv är ordentligt uppvärmd för det du ska visa dina deltagare, när och om du demonstrerar.

Mycket av det som är viktigt för dig som yogalärare är precis samma sak som är viktigt för alla på en anställning och oavsett vad man jobbar med. Skillnaden är att som anställd har du ofta någon som tänker på de här sakerna åt dig. Som egen, frilansande eller timanställd får du ta ansvar för det själv. Men när du jobbar med något som yogalärare, där kroppen är ett arbetsredskap, tillkommer en del saker du behöver tänka lite extra på.

För mig finns några viktiga saker jag behöver, för att jag ska orka, hålla fysiskt, och även vara alert och engagerad, behålla inspiration för att kunna och orka planera mina yogaklasser, variera tema, vara fokuserad och närvarande under tiden jag leder klasser, ha tid, ork och empati för att finnas där för mina deltagare även lite före och efter klasserna (ibland t.o.m. på helt andra tidpunkter). Nu menar jag inte att du som yogalärare alltid ska vara tillgänglig och ställa upp för dina deltagare när och hur som helst, men du känner säkert igen att en del deltagare ibland kan ha frågor eller behov av stöd även utanför yogaklasserna.

Så för att jag ska kunna göra det, och vara en så bra yogalärare som möjligt, så bra som jag VILL vara, så behöver jag medvetet lägga in en del ”personalvård”, löpande både på kort och lång sikt. Jag tänkte gå igenom några av de saker som är viktiga för mig och förhoppningsvis ger det dig en del tankar och inspiration till vad DU behöver. Ta till dig av de saker du känner stämmer in på dig, ta bort det som inte är din grej och lägg till saker jag missat som är viktiga för dig. Men se till att du gör det!

PAUSA – ibland behöver jag ett break från att leda yogaklasser. Både som i att jag varken vill, hinner eller orkar göra det varje dag i veckan och att jag t.ex. som nu på sommaren pausar helt ett tag. Förutom att vara yogalärare så jobbar jag även som gruppträningsinstruktör och leder olika typer av träning. Det är både skönt och behövligt för att orka, att jag får ett uppehåll när jag inte leder någonting alls utan bara tränar för egen skull. Kanske hinner gå på ett pass för någon annan plus att jag kan variera min träning med sådant jag sällan eller aldrig hinner annars. Pausen från att instruera gör att jag återhämtar mig fysiskt och mentalt, får tillbaka energi och motivation.

VILA & ÅTERHÄMTNING – att regelbundet se till att jag ger mig själv tillräckligt med tid till vila och återhämtning är avgörande för att orka och må bra. Kom ihåg att vila innebär både att du ser till att regelbundet få tillräckligt med sömn, att du har vilodagar från träning och fysisk aktivitet och att du lägger in de pauser du behöver mentalt och fysiskt, i dina arbetsdagar. Tänk på att det som är vila för kroppen inte alltid är vila för hjärnan och nervsystemet och du behöver få återhämtning för båda. Om du slappar i soffan framför Netflix ett par timmar så har du vilat kroppen. Samtidigt har du bombarderat hjärnan med tusentals intryck i form av ljud, bilder, tankar, idéer och känslor. Att vila kroppen är lätt, i alla fall i teorin. Sedan gäller det att du ser till att få tid för det. Hjärnan är svårare, om du inte är van vid det.

Du ska få mina två bästa tips.

1. Tillbringa tid i naturen, gärna i tystnad, utan mobil eller annat som kräver din uppmärksamhet. Sitt på en stubbe i skogen och lyssna på fåglarna och vinden som rasslar i träden. Sitt på en klipphäll och titta ut över vattnet och lyssna på vågorna. 2. Som yogalärare vet du säkert hur fantastiskt meditation är för din mentala återhämtning och jag vill slå ett slag för Yoga Nidra i synnerhet. Det är en sak att veta hur bra det är, och att guida andra i det. Men använder du dig av det själv, regelbundet? Att låta sig guidas i Yoga Nidra är så välgörande, och enkelt, så om du inte redan har en sådan rutin vill jag verkligen uppmana dig att lägga till det. Om du är som jag och har svårt att somna på kvällen kan du lyssna på en Yoga Nidra för sömn, eller så gör du det när som helst under dagen när du behöver en paus. Du vet vad man säger om skomakarens barn. Som yogalärare kan du en massa tekniker för att må bra och återhämta dig, se till att du använder dem.

TRÄNING – jag skulle aldrig orka med mitt jobb, varken som yogalärare, gruppträningsinstruktör eller massageterapeut utan regelbunden träning. Dels får jag ju träningen på köpet genom vissa av passen jag leder men för mig är det superviktigt att även lägga in annan träning för att se till att jag orkar och håller mig hel. Varierad och regelbunden träning, både för kroppen och mitt psyke, för att bli stark och uthållig och för att vara motiverad och engagerad. Det kräver en del planering för att jag både ska få till träningen som jag vill i kombination med yogaklasser och andra pass jag leder och ändå få in vilodagar men om jag inte gör det så funkar det snart inte alls.

STIMULANS och mental påfyllning – det är också viktigt för mig att få fylla på med ny kunskap och inspiration genom att då och då t.ex. gå en utbildning, eller ta en klass eller workshop för en annan yogalärare och så åker jag på världens bästa yogafestival Yoga Games, minst en gång per år eftersom jag där får så mycket glädje och energi, både ny kunskap, inspiration och härlig gemenskap. Bortsett från under pandemiåren när några event av uppenbara skäl ställdes in så har jag åkt på Yoga Games minst en gång per år, sedan jag blev yogalärare 2013, och jag tycker du borde göra det med, eller hitta din egen favoritfestival för att fylla på.

NÄTVERK – mitt sista tips kanske egentligen inte går rent under personalvård, men jag vill ändå nämna det här för jag tycker verkligen att nätverk och kollegor är jätteviktigt för mig som yogalärare. Att ha andra att diskutera med, fråga om råd, dela framgångar med, fira när något bra har hänt, eller släppa på trycket när saker är jobbiga. Det är lätt att bli ensam som yogalärare om du inte jobbar på en studio med kollegor rent fysiskt på plats, kanske även då om ni alla är egna och inte har så mycket med varandra att göra. Så om du inte redan har ett nätverk, fysiskt eller online eller både och, så tycker jag du ska försöka hitta det. Det är så skönt att ha någon att bolla med, som förstår, både stora och små saker. Jag är själv medlem i Yogaprenörs medlemskap som drivs av Angelica Henriksson. Angelica som driver Yogaprenörpodden har också en öppen Facebookgrupp, Nordens yogalärare, och är du inte redan medlem där tycker jag verkligen att du ska bli det.

Så, har du redan vanor och rutiner för att ta hand om dig som yogalärare? Annars är jag nyfiken på om du fick något tips i det här inlägget som du kanske kommer ta till dig och börja använda dig av. Som vanligt vill jag gärna höra dina tankar, så hör av dig på något sätt. Maila mig, skicka ett DM på Instagram, eller dela en skärmdump i stories där du skriver något – glöm inte att tagga mig i så fall så jag ser. Delar du även länken till inlägget i dina stories så hjälper du till att sprida det här till andra yogalärare som kanske behöver läsa det för att ta hand om sig själva bättre.

Vill du hellre lyssna än läsa? Kolla in min podd, Vinyasa PLAY: din guide till yogaläraryrket